Een intensief jaar
Het jaar 2023 was voor de Raad van Commissarissen een intensief jaar. In de huidige krappe huisvestingmarkt is voor Stadlander een belangrijke rol weggelegd en stakeholders verwachten ook dat Stadlander een forse bijdrage levert aan het oplossen van de knelpunten op de huisvestingsmarkt en de leefbaarheid in de gemeenten waarin de corporatie actief is.
De RvC bestond in 2023 uit vijf leden. Begin 2023 is de externe zoektocht naar een nieuwe voorzitter gestaakt. De RvC heeft toen besloten vooralsnog met de toenmalige bezetting door te gaan met de toenmalige vicevoorzitter als waarnemend voorzitter. Tijdens de zelfevaluatie is besloten vanaf 1 januari 2024 een nieuwe voorzitter en vicevoorzitter uit eigen gelederen te benoemen.
Governance
De Governancecode Woningcorporaties bevat normen voor goed bestuur en toezicht, transparantie, externe verantwoording en financiële beheersing bij woningcorporaties.
1. Leden van bestuur en RvC hanteren waarden en normen die passen bij de maatschappelijke opdracht.
Voor bestuur en RvC staat het behalen van maatschappelijke resultaten voorop. Dat vraagt om organisaties met een integere en open cultuur waarbinnen ruimte is voor reflectie en tegenspraak. Bestuur en RvC vervullen daarbij een voorbeeldfunctie voor zowel hun eigen corporatie als voor de gehele sector.
2. Bestuur en RvC zijn aanspreekbaar en leggen actief verantwoording af.
Het bestuur is aanspreekbaar op en legt verantwoording af over de maatschappelijke en financiële prestaties van de woningcorporatie als geheel, alsmede over de gemaakte strategische keuzes. De RvC is aanspreekbaar op en legt verantwoording af over het gehouden toezicht
3. Bestuur en RvC zijn geschikt voor hun taak en daarop aanspreekbaar.
Het vervullen van de maatschappelijke opdracht van woningcorporaties vraagt om deskundige bestuurders en toezichthouders, die permanent investeren in hun kennis en kunde. Daartoe moeten bestuur en RvC zodanig zijn samengesteld dat de leden elkaar aanvullen en scherp houden.
4. Bestuur en RvC gaan in dialoog met belanghebbende partijen.
De maatschappelijke doelen van de corporatie worden in samenspraak met primair (vertegenwoordigers van) bewoners, en secundair de gemeenten, vastgesteld en neergelegd in prestatieafspraken. Daarnaast hebben corporaties oog voor andere belanghebbende partijen en staan open voor feedback en discussie over de keuzes die zij maken over de inzet van maatschappelijke middelen.
5. Bestuur en RvC beheersen de risico’s verbonden aan hun activiteiten.
Woningcorporaties hebben te maken met grote (financiële) risico’s. Het bestuur is verantwoordelijk voor goede risicobeheersing en de RvC houdt hierop toezicht. Het gaat daarbij niet alleen om de harde beheersmaatregelen maar ook maatregelen die appelleren aan het risicobesef en de moraal binnen de corporatie.
Het bestuur en de RvC onderschrijven deze uitgangspunten volledig. Onder de 5 voornoemde uitgangspunten liggen concrete bepalingen. Stadlander houdt zich aan deze bepalingen, of is bezig de bepalingen (verder) te implementeren.
Auditcommissie
De auditcommissie bestond in 2023 uit de heer Tevel (voorzitter) en de heer Van der Post. Verder zijn normaliter de bestuurder, de concerncontroller, de directeur bedrijfsdiensten en de manager administratie bij de vergaderingen aanwezig. De auditcommissie kwam in 2023 viermaal bijeen. Op de agenda stonden de gebruikelijke stukken rondom jaarrekening, begroting, nevenstructuur en accountantscontrole. Met de accountant is uitgebreid gesproken over de bevindingen naar aanleiding van de controle van de jaarrekening, de eerste bevindingen over de soft controls en het concept auditplan. Daarnaast werden in de auditcommissie het treasurystatuut, het reglement financieel beheer en beleid besproken en in de Raad geaccordeerd.